Kosttilskud

Klinik for zoneterapi & kinesiologi Heli Bak - Ærtemarken 5 - 5260 Odense S - Tlf. 4036 4950 - email: helibak@mail.dk

 

 

Kosttilskud

 

Kosttilskud er produkter, der anvendes som tilskud til den sædvanlige kost. Her taler vi først og fremmest om vitaminer, mineraler, sporstoffer og essentielle fedtstoffer.

 

Visse vitaminer har været anvendt siden begyndelsen af 1900-tallet. Bedst kendt er C-vitaminet, som forebygger skørbug og bruges til behandling af sygdommen. Allerede i 1800-tallet kendte søfolk til betydningen af at få frugt, som indeholder C-vitaminer, skønt de ikke var klar over, at det netop var dette stof, der forhindrede dem i at blive syge.

 

Siden er der blevet brugt mange kræfter på at undersøge vitaminer og mineralers betydning for den menneskelige organisme, og der forskes fortsat både traditionelt og alternativt.

 

Det er af største betydning, at vitaminer og mineraler anvendes helhedsorienteret, da der er en stor indbyrdes afhængighed mellem dem. Se eksemplet nedenfor.

 

Opfattelsen blandt vestlige læger og i befolkningen generelt har længe været, at hvis man blot spiser varieret, får man dækket behovet for vitaminer og mineraler. Desværre holder dette ikke stik, og synspunktet synes også langsomt at ændre sig.

 

Ved sygdom og anden belastning af organismen stiger kroppens behov for vitaminer og andre essentielle næringsstoffer, heriblandt mange mineraler, spormineraler og fedtstoffer.

 

Den rigtige dosering afhænger af alder, køn, vægt, beskæftigelse og kostvaner, og det bedste resultat opnås altid ved at tage vitamin- og mineraltilskud i forbindelse med optimal kost.

 

Kosttilskud kan også være slankeprodukter, fiberprodukter og urteteer samt produkter indeholdende f.eks. ginseng, bakteriekulturer og hvidløg.

 

Et eksempel på kosttilskud

Som eksempel har jeg valgt jern, som er det vigtigste spormineral for mennesker. En gennemsnitsvoksen indeholder 4-6 g jern. Mange kvinder lider af jernmangel. Jern fra kød optages bedre end jern fra planter, dog forbedres jernoptagelsen stærkt ved samtidig indtagelse af C-vitamin. Uorganiske jerntilskud må frarådes, dels optages de dårligt, dels giver de ofte bivirkninger.

 

Jern har betydning for normal udvikling af røde blodlegemer, som befordrer ilten fra lungerne ud til hver eneste celle i kroppen og det højner blodets kvalitet. Det har betydning for både fysisk og psykisk velbefindende, giver god kulør, kroppen vitalitet, sindet udholdenhed, det styrker viljen, giver mod og karakterstyrke. Jern indgår i mange enzymfunktioner og giver modstandskraft mod stress og sygdomme.

 

Mangelsymptomer ses mest hos menstruerende kvinder, børn og ældre og ses som udtalt bleghed, også inde i øjenlåget, nedsat resistens over for infektioner, træthed, svækkelse og udmattelse, kraftig hjertebanken ved lille anstrengelse, søvnbesvær, øm tunge, opadbuende og rillede negle, hudsprækker ved alle kropsåbninger, ru, tør og rynket hud, mave-tarm-problemer, øget udflåd og kraftigere blødninger hos kvinder, hovedpine, øresusen, ledsmerter, følelsesløshed i hænder og fødder, brændende fingerspidser, nedsat koncentrationsevne og psykisk ubalance, nedsat kønsdrift. I værste fald leverlidelser, kræft og leddegift. Jernmangel hos børn kan endvidere forårsage nedsat vækst, indlærings- og adfærdsproblemer.

 

Overdreven og unødvendig brug af jerntilskud og brug af jerntilskud efter at depoterne er fyldt op, er skadeligt og fører til aflejring af jern som pigment i lever, bugspytkirtel, binyrer, kønsorganer og hjerte m.m.

 

Jern kan fås homøopatisk og som cellesalt og indtager du det sådan, er der ikke fare for forgiftninger. Du kan læse mere om homøopati og cellesalt andetsteds på denne hjemmeside.

 

 

Layout: Lars Fredskov Foto: Mette Boe www.MetteBoe.dk Kunst: Tina Bak Tekst: Heli Bak

Klinik for Zoneterapi og Kinesiologi Heli Bak - Ærtemarken 5 - 5260 Odense S - Tlf: 40364950 - email: helibak@mail.dk

Copyright © All Rights Reserved